10 bespaartips in de keuken

Energie besparen in de keuken kan op veel verschillende en eenvoudige manieren. Bekijk hier 10 bespaartips die u direct kunt toepassen:

  1. Schaf energiezuinige keukenapparatuur aan. Onze keukens staan vol met oudere keukenapparatuur. Deze zijn veel minder zuinig dan nieuwe keukenapparaten. Wanneer deze keukenapparatuur worden vervangen, bespaart u al eenvoudig energie.
  2. Plaats led verlichting. Een gemiddeld huishouden heeft nog zo'n 13 halogeenlampen en 11 gloeilampen in huis hangen. Dus ook in de keuken. Vervang deze verlichting voor zuinige led lampen. Led lampen hebben niet alleen een langere levensduur, maar zijn ook 85% zuiniger dan gloeilampen en 75% meer besparend dan halogeenlampen.
  3. Zet keukenapparatuur tijdig uit. Wist u dat we vaak keukenapparatuur laten aanstaan? Dit zijn onnodige energiekosten. Zorg daarom dat u bewust rondkijkt of u alle keukenapparaten heeft uitgeschakeld.
  4. Voorkom ijsvorming in de diepvries. Het kost de diepvries immers veel energie om te koelen wanneer er een dikke ijslaag in zit.
  5. Kook met de deksel op de pan. Het klinkt misschien gek, maar door het koken met een deksel op de pan wordt het water sneller warm, gaart het eten sneller en bent u eerder klaar met koken. Die bespaart energie.
  6. Verwarm de oven niet lang dan nodig. Vaak wordt de oven voorverwarmd en pas enige tijd later echt gebruikt. Hierdoor moet er meer energie gebruikt worden om de oven op de juiste temperatuur te houden. 
  7. Spoel de vaat niet af voordat het in de vaatwasser wordt gestopt. De vaatwasser maakt de vaat uiteindelijk toch schoon, waardoor extra afspoelen overbodig is.
  8. Vul de waterkoker niet volledig. Zet u een kopje thee? Dan is het niet nodig om de waterkoker volledig te vullen. Zo bespaart u niet alleen elektriciteit, maar ook water.
  9. Zet het vuur lager. We zijn geneigd het eten op hoog vuur te koken. Dit is niet nodig. Het water kookt altijd op 100 graden, dit geldt voor zowel hoog en laag vuur. Zet het vuur daarom lager om meer energie te besparen in de keuken.
  10. Gebruik afzuigkap enkel wanneer nodig. Door het gebruik van de afzuigkap wordt warme lucht weggezogen. Zorg daarom dat de afzuigkap enkel wanneer het écht nodig is, gebruikt wordt. Zo hoeft u huis niet extra te worden verwarmd.

Energie besparen op lange termijn

Naast eenvoudige maatregelen om energie te besparen, zijn er ook grotere aanpassingen die er kunnen worden gedaan.  Dit vraagt om een investering die zich op lange termijn terugbetaald. Zo geniet u op de lange termijn van een aanzienlijke energie besparing die tevens bijdraagt aan een schoner klimaat.  Dit kan op de volgende manieren:

  1. Elektrisch koken met behulp van zonnepanelen. Met behulp van zonnepanelen kunt u thuis uw eigen energie opwekken. U bent niet of nog weinig afhankelijk van een energieleverancier. Met deze groene energie kunt u elektrisch koken en uw keukenapparatuur mee bedienen.
  2. Water verwarmen met zonneboiler. Een zonneboiler is een installatie die water met behulp van zonlicht opwarmt. Het water uit de zonneboiler kan gebruikt worden als tapwater voor het koken, maar ook voor het douchen of de vloerverwarming.
  3. Woning verwarmen met warmtepomp. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en ontrekt warmte aan de lucht. Deze warmte kan vervolgens gebruikt worden om de keuken te verwarmen.

Energie besparen met uw energieleverancier

Naast energie besparen in de keuken, kunt u ook een lagere energierekening krijgen door te overstappen op een andere energieleverancier. Energieaanbieders bepalen immers zelf de energieprijzen, die onder alle aanbieders flink verschillen. Door te overstappen kunt u zo enkele tientallen euro's per maand besparen. U vindt een passende energieleverancier eenvoudig door alle energieaanbieders te vergelijken in onze energievergelijker. Overstappen kan vervolgens direct bij Energie51.