Waar vroeger energiecontracten aan de deur werden verkocht, kun je tegenwoordig eenvoudig online een energiecontract afsluiten. Het voordeel hiervan is dat je met een paar klikken de energiecontracten van verschillende energieleveranciers met elkaar kunt vergelijken. Zo zie je direct welk contract het meest voordelig is voor jouw situatie. Het overstappen werkt heel eenvoudig. Je vult je adresgegevens en je verbruik in en krijgt direct je maandbedrag te zien. Vervolgens kun je kiezen tussen verschillende energiecontracten (variabel, vast, dynamisch). Wanneer je je keuze hebt gemaakt, kun je jouw persoonlijke gegevens invullen. Als dit is gedaan, regelt de energieleverancier de overstap. Daaropvolgend ontvang je een bevestiging met de ingangsdatum en de details van je energiecontract.
Er zijn een aantal punten waarop je kunt letten bij het afsluiten van een nieuw energiecontract. Wij hebben de belangrijkste punten hieronder voor je op een rijtje gezet:
Hoe voordelig is je huidige energiecontract? Het is nooit verkeerd om regelmatig je huidige energiecontract te evalueren. Maar wanneer is nou het juiste moment om over te stappen? Eén van die momenten is wanneer je energiecontract bijna afloopt. Begin op tijd met het vergelijken van energiecontracten, zodat je zeker weet dat jij straks de beste deal hebt. Een ander goed moment om over te stappen is als de huidige energieleverancier de prijzen verhoogt. Het kan dan voordeliger zijn om een ander contract af te sluiten. Ook bij een verhuizing kan het een goed moment zijn om nog eens goed te kijken naar je huidige energiecontract, omdat je bijvoorbeeld straks meer of minder energie gaat verbruiken.
De kosten van een energiecontract bestaan uit verschillende onderdelen. Bij het afsluiten van een nieuw contract, kan het handig zijn om te weten hoe de kosten zijn opgebouwd. Een energiecontract is opgebouwd uit vaste leveringskosten, variabele leveringskosten, netbeheerkosten, belastingen en heffingen. De belastingen, heffingen en netbeheerkosten zijn voor iedereen hetzelfde. De vaste en variabele leveringskosten verschillen per energieleverancier. Zo kan het voorkomen dat de ene energieleverancier lagere vaste leveringskosten hanteert dan de andere leverancier, maar dat je wel meer betaalt voor een kWh stroom of een M3 gas. Kijk dus altijd goed hoe de kosten van een energiecontract zijn opgebouwd en wat voor jou het meest voordelig is.
Terug naar Energie blog