Waarom de energieprijzen fors stijgen

Er zijn meerdere factoren die vanaf 2021 leiden tot de prijsstijgingen en schommelingen op de energiemarkt.

Gaslicht.com noemt de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de gastekorten als voornaamste oorzaken van de hoge energierekeningen. Door de koude winter in 2021 werd er enorm veel gas gebruikt. Hierdoor ontstond meer schaarste op de markt. In de daaropvolgende zomer kon de gasvoorraad onvoldoende worden aangevuld doordat China van kolen overstapte op gas. Hierdoor werd een grote hoeveelheid gas vanuit de Verenigde Staten dat voorheen naar Europa werd vervoerd opeens aan China geleverd.

Naast de VS, was Rusland uiteraard een belangrijke speler op de energiemarkt. Maar door de oorlog in Oekraïne heeft Europa besloten om van het Russische gas af te gaan. Nederland ontvangt nu helemaal geen gas meer van Rusland en ook andere Europese landen krijgen veel minder of geen gas van Rusland. Deze ontwikkeling heeft de bestaande gastekorten aanzienlijk vergroot. En dat heeft grote gevolgen voor onze energierekeningen.

Naast de gastekorten, is ook de overheid schuldig aan de verhoogde prijzen, zo meldt Gaslicht.com. De overheid heeft namelijk de prijs voor het mogen uitstoten van CO2 verhoogd. Dit leidde tot hogere kosten voor energieleveranciers, welke deels verhaald moesten worden op de klant. In 2022 heeft de overheid tevens de belastingen op gas met 2 cent per kuub verhoogd. Wel is de energiebelasting op stroom tijdelijk verlaagd.

Ten slotte merken we ook nog de gevolgen van de coronacrisis. De vraag naar energie was tijdens de crisis laag. Na de coronacrisis verbeterde de economie, waardoor ook de vraag steeg. Daarmee stegen uiteraard de energieprijzen mee.

Energieleveranciers maken ook verlies

Het zijn niet enkel de consumenten die fors moeten bijleggen voor de energierekeningen. Ook energieleveranciers maken grote verliezen.

Een aantal Nederlandse en Belgische energieleveranciers zijn door de energiecrisis zelfs failliet gegaan. Dit kwam voornamelijk doordat veel klanten energiecontracten hadden tegen een vast laag tarief. Vooral kleine energieleveranciers konden het hoofd niet boven water houden toen zij energie duur moesten inkopen en voor lage prijzen verkopen aan hun klanten. Ook kregen energieleveranciers te maken met klanten die de energierekening niet meer konden betalen, zo meldt De Tijd. De klanten van deze energieleveranciers werden door de faillissementen gedwongen om over te stappen en hierdoor maandelijks veel meer te gaan betalen.

Nieuwsblad.be meldt dat Eneco, TotalEnergies en Luminus vorig jaar verlies hebben gemaakt. Dit kwam uiteraard door de onvoorziene prijsstijgingen. Ook de grote energieleveranciers maakten dus fors verlies op klanten met een contract tegen een vast tarief. Bert Clinckers, de financieel directeur van Eneco België, legde uit dat Eneco deze kosten niet opeens volledig op de klant kon verrekenen.

Wel houdt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) streng toezicht op energieleveranciers. Vanwege de prijsschommelingen en het gedwongen overstappen als gevolg van faillissement, is het ACM nu extra alert op bedrijven die hier mogelijk misbruik van maken. Dit berichtte het ACM in juni 2022.

De verwachtingen voor jouw energierekening

De verwachting lijkt te zijn dat de energieprijzen vooralsnog zullen blijven stijgen. Martin Neef, de manager van Vattenfall, liet op 5 augustus 2022 aan de Telegraaf weten dat 10% van hun klanten per maand 200 euro te weinig betalen voor hun energierekening. Voor 200.000 huishoudens geldt dus dat zij mogelijk fors moeten gaan bijbetalen. Bovendien berichtte Gaslicht.com dat mensen die nu een nieuw energiecontract afsluiten ruim 4000 euro per jaar meer kwijt zijn aan energie dan vorig jaar.

De gemiddelde energierekening voor een huishouden stijgt nog steeds, zo meldt Gaslicht.com. Ofschoon de elektriciteitsprijzen een beetje lijken te dalen, blijft de toekomst onzeker. Door de spanningen rond Rusland en de gastekorten is de energiemarkt onvoorspelbaar. De EU zal in ieder geval een groot budget vrij moeten maken om ervoor te zorgen dat ieder land van gas voorzien blijft in de nabije toekomst. Hierdoor zal ook in de zomer de gasprijs hoog blijven. Op het moment wordt er pas in de zomer van 2023 een mogelijke prijsdaling verwacht.

Hoe kies je de meest voordelige energieleverancier?

Met alle schommelingen en onzekerheden op de energiemarkt, is het belangrijker dan ooit om een voordelige energieleverancier te vinden.

Wanneer je een contract afsluit met een energieleverancier, kun je kiezen uit een vast tarief of een variabel tarief. Met een vast tarief betaal je een vast bedrag per maand. Normaliter biedt deze optie meer zekerheid, maar door de schommelingen, hoge energieprijzen en onzekerheden op de markt, liggen deze maandbedragen op het moment erg hoog. Met een variabel tarief, aan de andere kant, is het bedrag dat je betaalt aan de energieleverancier afhankelijk van de energieprijzen. De energiekosten die je betaalt aan de leverancier zullen daardoor per kwartaal verschillen.

Of je nu kiest voor een vast tarief of een variabel tarief, de leveringstarieven voor energie kunnen per energieleverancier sterk afwijken. Bovendien kun je met een overstap vaak profiteren van een welkomstbonus. Ook de welkomstbonus verschilt per energiebedrijf.

Als je de meest voordelige energieleverancier wilt kiezen, is energie vergelijken dus belangrijk. Om snel een overzicht te kunnen krijgen van de uiteenlopende leveringstarieven en bonussen, raden wij je aan om gebruik te maken van een vergelijkingssite. Zo kun jij tijdens deze tumultueuze tijd toch de beste keuze maken.

Terug naar Energie blog