Meten is weten

Voordat je energie gaat besparen wil je eerst weten hoeveel energie je verbruikt. Bij Holland Energie hebben wij daar een handige tool voor: de EnergieVerbruiksManager. Je kunt dan zien hoeveel en wanneer je energie verbruikt. Je kunt zelfs per uur op je gas- en stroomverbruik inzoomen. Door gericht op zoek te gaan naar grote energieverbruikers of sluipverbruik na kantooruren of ’s nachts kun je gerichte maatregelen treffen.

1. Zakelijke energie kosten verlagen doe je samen

Voor zowel kleine als grote organisaties is het belangrijk om medewerkers bewust te maken van energiebesparing. Als jij de enige bent die de lichten uitzet of de verwarming omlaag draait, heeft dat maar weinig invloed op het totale verbruik. Tip: organiseer een bijeenkomst waarin jullie met het hele bedrijf brainstormen over energiebesparende maatregelen. Laat jullie creativiteit los, enthousiasmeer elkaar en maak samen een besparingsplan om de zakelijke energie kosten te drukken.

2. Isoleer het bedrijfspand

Sommigen zullen denken dat een briesje door de kier van het raam niet erg is, maar in feite gaat het om geld en energie die zonder pardon naar buiten vliegen. De oplossing is simpel: investeer in goede isolatie. Plaats bijvoorbeeld tochtstrips, afdichting of isolatieschuim rond ramen en deuren. Je kunt ook het dak, de vloer of de gevels laten isoleren. Elke vorm van isolatie helpt. Bij goede isolatie kan de warmte niet ontsnappen en hoeft de verwarming niet op volle toeren te loeien. Ook helpt het om koude lucht in het pand te houden. Zo hoeft ‘s zomers de airco niet continu te blazen.

3. Verwarming op max 19°C

Een eenvoudige maar zeer effectieve maatregel: de temperatuur van de verwarming lager zetten. Het wordt aangeraden om kamers niet boven de 19°C te verwarmen. Dit zou overdag namelijk de ideale temperatuur zijn. Handig is om hiervoor een programmeerbare thermostaat aan te schaffen. Deze kan de temperatuur van de werkplek automatisch aanpassen, zelfs als er niemand is. Zo kun je instellen dat de verwarming 30 minuten voor werktijd aangaat en aan het eind van de dag vanzelf weer uitgaat.

4. Zakelijke energie kosten verlagen met ledverlichting

Branden er elke dag tientallen, honderden of zelfs duizenden lampen in jouw bedrijf? Je kunt tot wel 70% per jaar besparen als je deze vervangt door ledlampen! Ledverlichting is een zeer duurzame vorm van verlichten. Omdat de lampen zo energiezuinig zijn, verlagen ze op de korte termijn je energierekening. Door de lange levensduur zul je er op de lange termijn ook van profiteren. Zet daarnaast altijd de lichten uit als je ze niet nodig hebt en maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk zonlicht.

5. Voorkom sluipverbruik van zakelijke energie

Elektrische apparaten kunnen, zelfs wanneer je ze niet gebruikt, veel energie slurpen. Dit wordt ook wel sluipverbruik genoemd. Om dat te voorkomen, kun je bijvoorbeeld de apparaten die je niet gebruikt écht uitzetten (in plaats van op stand-by). Denk er daarbij aan om de stekkers, vooral van opladers, uit de stopcontacten te halen. Het resultaat is niet alleen een lagere energierekening, maar ook een verkleinde kans op brand.

6. Wek zelf energie op met zonnepanelen

Als er sprake is van een groot bedrijfspand, kunnen zonnepanelen een uitkomst bieden. Het opwekken van duurzame energie verlaagt op lange termijn de zakelijke energie kosten. Daarbij wordt door deze manier van energie opwekken schadelijke uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen voorkomen. Een win-winsituatie.

7. Laat je energiegebruik checken

En tot slot: laat een energie-audit doen. Een gekwalificeerde energie-auditor brengt hierbij in kaart waar je geld elke maand naartoe gaat, hoe je energie kunt besparen en hoe je de zakelijke energie kosten kunt verlagen. Er wordt gekeken naar gebouwen, processen, installaties, vervoer en warmteverbruik. Grote ondernemingen en gemeenten in Nederland zijn verplicht om een energie-audit uit te voeren. Door een rapport te hebben waarin precies staat omschreven wat er goed gaat en beter kan, kun je een efficiënt besparingsplan opstellen.

Terug naar Energie blog